Gastro

Saveti iz kuhinje: Koliko soliti jelo kada kuvate?

Nekada se so koristila kao sredstvo za plaćanje. Sama prednost soli od ostalih začina je njena sposobnost da konzervira hranu. So nam je potrebna za održavanje ravnoteže tečnosti u telu kao i za pravilno funkcionisanje mišića i nerava. Danas u ishrani koristino industrijski prerađene hrane kojoj se zbog poboljšanja ukusa dodaju velike količine soli.

Kakve soli postoje?

-Kuhinjska so koja je čist natrijum hlorid i njeni molekuli u telu privlače vodu iz telesnih ćelija, a to uzrokuje dehidrataciju ćelija.

-Morska so koja sadrži preko 80 minerala i elemenata u tragovima koji su važni za zdravlje organizmu. Ti minerali dolaze u prirodnom obliku.

-Kalijumova so koja se koristi u kombinaciji dijetetske sole i pomoću natrijuma sinhronizuje balans vode u organizmu.

-Himalajska so koja sadrži 84 prirodnih elemenata i minerala koji su značajni za vaše zdravlje. Himalajska so je ružičaste boje a to se duži na malog broja oksida gvožđa.

-Jodirana so je jedan od oblika kuhinjske soli koja sadrži malu količinu jodnih soli.

Preporučena dnevna doza

Ako na deklariaciji nekog proizvoda umesto soli je naveden natrijum, da bi ste znali koliko soli sadrži taj proizvod, potrebno je da navedenu količinu natrijuma pomnožite sa 2,5. Preporučena dnevna količina soli u ishrani je između 1,5 i 2,4 grama.

Kako soliti kada kuvate ?

-Kad pripremate testenine na jedna litar vode dodaje se približno jedna kašičica soli.

-Kad kuvate 500 grama sirovog mesa bez kostiju dodaje se do 2 kašicite soli.

-Kad kuvate 500 grama brašna dodajte do jednu kašicicu soli.

-Kad kuvate supe dodaje se do jedna kašicica soli.

-Ukoliko planirate da spremite marinadu odnosno salamuru za meso, na jedan litar voda se dodaje od 50 do 70 grama soli.

-Na 500 mililitra tečnosti za kuvanje žitarica dodajte jednu kašicicu soli.

-Na 700 mililitra tečnosti za kuvanje povrća dodajte jednu kašicicu soli.

Hrana koja sadrži najviše soli na količini od 100 grama

-Masline (crne) 8.2 grama

-Slani puter: 6.1 grama

-Masline (zelene) 5.2 grama

-Šunka (sirova) 5.1 grama

-Kobasica (suva) 5 grama

-Salama 3.4 grama

-Slanina (dimljena) 3.1. grama

Pre ili posle?

Dali treba hranu soliti pre ili posle kuvanja zavisi od mnogo faktora. Neka vrsta hrane dobija bolji ukus kada bude posoljena u samoj fazi kuvanja.

Sirovi krompir upija so više od drugih narminica. Iz tog razloga se preporučuje da ga stavite u jelo koje ste već presolili kako bi izvukao višak soli. Kada kuvate krоmpir, preporučenu količinu soli podelite na dva dela tako da ćete prvi deo dodati u toku kuvanja a drugi deo kada krompir bude skuvan.

Za meso se preporučuje da se osoli pre početka pečenja. Sirovo meso upija sve ukuse. Preporučuje se da meso bude osoljeno pre pečenja jer na taj način će biti ukusnije.

Pečurke sadrže puno vode pa ako budu posoljeni na samom početku prerano će opustiti svoje ukusne sokove i postaće gumene. Preporučujemo da pečurke posolite na kraju kuvanja.

Ako planirate da luk bude krckav i zlatan onda dodajte so na završetku prženja. S druge strane, ako želite da bude mekan onda to uradite na početku čim ga stavite u ulje.

Pirinać se se takođe soli na početku kuvanja da bi sabrao svu slanu vodu tokom termičke obrade. Za pirinać je potrebna manja količina soli. Nakon kuvanja, pirinać postaje smesa i ako tada dodajemo sol kristalne soli će se zalepiti za pririnač.

Kada kuvate testenine potrebno je da dodate so na samom početku odnosno u lonac sa vodom u kojem ćete kuvanite kasnije. Testenina ima svojstvo da upija određeni postotak vode jer je skrob. Ukoliko kuvate testeninu u slanoj vodi ona će dobiti bolji ukus. So menja tačku ključanja vode, a to može pozitivno uticati na teksturu testenine. Preporučljiva doza je od 1 do 2 kašicice soli po litru vode.

error: Content is protected !!