Gastro

9 stvari koje niste znali o bolonjeze sosu

Svaka domaćica ima svoj unikatni recept  za bolonjeze sos. Ukusni sos od mlevenog mesa i paradajza može se često videti na svakom stolu. Postoje razna tumačenja u vezi ovaj čuveni italijanski sos a u daljem tekstu vam prikazujemo samo nekih od njih.

1.Nemojte da služite bolonjeze sos i špagete

Bolonjeze sos se najbolje servira uz taljatele, a to su vrsta špageta na široke trake. Pitate se, zašto je toliko važan izbor testenina?  Meso iz sosa bolje prijanja na širu i ravnu površinu taljatele ako uporedite sami sa tankim špagetima.

2. Italijani zaista ne koriste ovaj naziv

U Italiji nećete naći jelo pod nazivom „špageti bolonjeze“ a posebno ne u Bolonji. Sigurno ćete naići na tagliatelle al ragu ili ragu alla bolognese.

3.Jelo sa bogatom istorijom

Bolonjeze sos, može se smatrati za internacionalno jelo a u italijanskim kuhinjama potiče još od 18.veka. Jedna od najboljih verzija ovog sosa javlja se u kulinarskoj bibliji La scieza in cucina e l’arte di mangiare bene u 1891. godine.

4.Imola – mesto rođenja bolonjeze  sosa

Recept za ovo jelo je previše promovisan i za istog se smatra da je rodjen u italijanskom gradu Boljonja koji se nalazi u pokrajini Emilija Romanja. Međutim najraniji dokumentovani recept za ovaj ragu sos se nalazi zapadno od Boljonje, tačnije u Imoli.

5.Sadrži dve vrste mesa

Panceta u mlevenu govedinu daje odličan dimljeni ukus. Ako želite da postignete pravi, originalni ukus ragua, svakako posegnite za pančetom ili prošaranom slaninom.

6.Bolonjeze sos ima više povrća nego što mislite

Ovaj ragu ne bi bio ništa posebno ako ne bi sadržao svež i sočan paradajz. Preporučujemo da izbacite od upotrebe paradajz iz konzerve i da započnete da upotrebljavate sveži. Pravi ragu sadrži i luk, šargarepu i celer i sveto sitno iseckano tako da se ne primete u sosu.

7. Beli luk i bilje nisu preporučljivi u ragu

Italijanski eksperti u kuhinji kada pripremaju ragu isključivo koriste muškatno oraščiće i biber. Oni izrečito odbijaju upotrebe belog luka I začinskog bilja.

8. Belo i crno vino su odličan dodatak

Tradicija kaže da poznati kuvari iz Italije dodaju crveno vino u ragu a takođe upotrebljavaju i belo ako je veoma suvo.

9. Bolonjska gastronomija

Za gradu Bolonja postoji nadimak La Grasa. Bolonja je takođe poznata po mortadeli, mlevenoj svinskoj kobasici punjenom koskicama masti. Preporučujemo da probate ragu u drugačijem obliku, između listova svežih lazanja a sve to preliveno bešamel sosom.

error: Content is protected !!