Destinacija

Neos Marmaras – centar Sitonije!

Neos Marmaras nesumnjivo je centar Sitonije i raspoređen je na tri okolna brda pa ovdek svi mogu da pronađu nešto po svom ukusu. Ovo turističko mesto je najveće na zapadnoj obali i jedno od najpopularnijih na Halkidikiju.

Neos Marmaras poseđuje veliki broj kvalitetnih vila i hotela u centru i na samim plažama. U njemu će svoje mesto naći kako porodični parovi tako i parovi koji žele da uživaju gledajući romantični zalazak sunca sa plaže kraj svoje vile, tako i mladi željni provoda. Neos Marmaras ima odlična mesta za noćni provod i šetnju. Ovo mesto pretstavlja popularno turističko mesto sa lukom za ribarske, turističke brodiće i luksuzne jahte. Izgrađen je na tri brežuljka pokrivena maslinjacima i borovom šumom, koja ovom mestu omogućuje prirodan hlad i karakterističan miris.

U Neos Marmarasu možete pronaći sve što vam je potrebno za prijatan i ispunjen odmor. Veliki broj prodavnica, mesara, pekara, dva trgovinska lanca sa svojim marketima, brojne taverne, interesantni kafići, plažni barovi na širokom peščanoj gradskoj plaži, manje uvale dužinom obale, Paradiso plaža pre samog ulaska u mesto kao i veliki broj čuvanih plaža u relativnoj blizini, čine Neos Marmaras mestom u kojem ćete potpuno uživati.

Samo letovalište ima tri centra, prvi u luci gde se održavaju priredbe i odakle kreću brodovi na krstarenja po okolnim uvalama, drugi centar je imeđu crkve i škole gde su brojni restorani i odakle kreće brodić koji vozi do Pordo Carrasa i kao treći centar izdvaja se gradska peščana plaža sa svojim restoranima, barovima, uređenim delovima gde pored suncobrana možete izabrati i prirodnu hladovinu tamarisa.

Plaža Kalogria smeštena je na samo 5 km severno od Neos Marmarasa. Plažu odlikuje beli pesak i obližnje ostvce do koga možete doplivati. Jedan od najpoznatijih beach barova na Sitonij, Mango beach bar nalazi se na severnom delu plaže. Ova plaža nudi uslove za celodnenvi boravak. Spathies beach smeštena je odmah uz nju. Ova plaža smeštena je u dve uvale, bez propratnih sadržaja i nudi mogućnost samo kupawe i uživawe na stenama. Sledeća plaža u nizu na svega 8 km severno od Neos Marmarasa je Lagomandra beach. Ova plaža idealna je za porodice sa malom decom. Plaža je duga i peščana, sa prozirnom vodom i borovom šumom koja stvara prirodni hlad. 

Pijaca u Neos Marmarasu se održava četvrtom, i pretstavlja svojevrsnu atrakciju, pogotovo za turiste. U raskošnoj ponudi nalaze se domaći grčki proivodi, razni sirevi (feta, koziji sir, kačkavalj), sveže masline, vakumirano voće, maslinovo ulje, vino sa lokalnih vinograda, zaim tradicionalna grčka pića (cipuro, uzo, metaksa), razni začini, koji su obavezni sastojci grčkih jela, sveža riba i morski plodovi pravo iz mreža starih ribara bacanih u more prethodne noći.

Danas su na širem području Neos Marmarasa masline glavni poljoprivredni proizvod. Kultura proizvodnje i gajenja maslinovog ulja temelji se na dugogodišnjoj tradiciji i iskustvu. Malsinovo ulje iz Neos Marmarasa, a generalno i sa Halkidikija uopšte je unikatno u pogledu organoleptičkih karakteristika, vitamina i bogatog ukusa.

Osim turizma glavne delatnosti stanovništva su poljoprivreda (masline, med, vino) i ribolov.

error: Content is protected !!