Destinacija

Bar – drevna luka Crne Gore

Bez sumnje, Bar je drevni grad. Za sada ne postoje istorijske činjenice kada je ona nasalo ali možemo slobodno reći da u ovoj luci život postojao još u praistoriji. Stari grci dali su mu naziv Antibareos, stari Rimljani Antibarum da bi Sloveni dali ime Bar. Smešten nasuprot italijanskog grada Barija, Bar ima stalnu trajktnu vezu sa njim.

Bar je lociran na jugoistčnom delu Crne Gore a tačnije se nalazi između Skadarskog jezera i Jadranskog mora. Dužina morske obale je negde oko četrdeset i šest kilometara od čeka devet kilometara su plaže, dok sa punom dužinom od šesdeset pet kilometara Bar izlazi na Skadarsko jezero.

Jadranski deo Bara odlkuje se sredozemnom klimom, a planinski deo Bara odlikuje se planinsko’mediteranske klime. Pored Skadarskog jezera oseća se jaki uticaj kontinentalne klime. Generalno Bar je pod uticaju sredozemne klime koja sa sobom nosi sušna leta i blage kišne zime.

Stari grad u Baru se nalazi na četiri kilometara udaljenosti od obale i osnovan je u jedanajestom veku. Stari grad je bio srce Bara odakle je počeo da se širi prema moru. Iako grad je skoro napušten u njemu možete videti ostatke više od dvesta četrdeset građevina.

Odlika Bara je dvorac kralja Nikole koji je sagrađen u devetnajestom veku. To je bio poklon kralja njeogvoj kćeri i zetu. Dvorac se sastoji od velikog i malog dvorca, kapele, stražarnica i zimske bašte. U dvoru postoji mozej sa arheološkim istoriskim i etnografskim artefaktima.

U Baru se nalaze i ostaci srednjovekovnog grada Nehaja koji je osnovan u petnajestom veku. Ovaj grad je udaljen na jedno desetak kilometara severozapadno od bara i nalazi se na visini od dvesta dvadeset i pet metara. Prvi put se pominje u šesnajestom veku i smatra se da su ga izgradili Mlečani.

Najveći samorbni hram u Crnoj Gori koji je posvećen Svetom Jovanu Vladimiru, nalazi se u Baru. Ovaj hram može se reči da je jedan od najmlađih.

Kao i većina gradova na Jadranu, i Bar je poznat po mnogobrojnim maslinjacima. Na Mirovici se nalazi sara maslina koja već dve hiljada godina za redom daje plodove. Takođe Bar je jedan od važnijih centra Crne Gore gde se proizvodi maslinovo ulje.

Iako je Bar luka, ipak u njemu možete naići na veliki broj barova i kafića. U baru se održava i Međunarodni TV festival, festival Susreti koji se održava pod starom maslinom. Barski letopisi i druge manifestacije povezani kulturom.

error: Content is protected !!