Destinacija

Vršac – srce Banata

Vršac se nalazi u Južnobanatsom okrugu,  bukvalno je jedan od od najstarijih banatskih gradova. Vršac je prebogat arhitekturom različitih stilova a najčešće baroka i secesije. Trg Save Kovačevića je nekada bio središte zanatstva i trgovine a danas je pretvoren u pešačku zonu.

Izuzetna baština Vršca je Vladičanski dvor. U njegovoj blizini se nalazi Saborna crkva, koja je posvećena Svetom Nikoli. Taj hram je podignut hiljadu sedamsto osamdeset i pete godine a njegovu unutrašnost su ukrašavali istaknuti srpski umetnici Pavle Đurović i Nikola Nešković kao i Paja Jovanović sa sva svoja velika platna.

Na Trgu pobede dominira visoko zdanje u kome je ranije bio smešten hotel Srbija. Ovde najvažnije je Gradski magistrate u kojoj se danas nalazi Skupština opštine Vršac. To je bukvalno kompleks koji se sastoji od tri zgrade.

U narodnom muzeju u Vršcu mogu se videti arheološki esponati sa bogatih nalazišta oko grada, etnografska zbirka i veliki broj umetničkih dela iz devetnajestog i dvadesetog veka. Poseban deo muzeja je posvećen životu i radu Jovana Sterije Popovića i Paje Jovanovića.

Kada prošetate u gradu, videće te zdanje Stare apoteke koje se nalazi na uglu ulica Kumanovske i Stevana Nemanje. Ova objekat potiče iz sredine osamnajestog veka a od hiljadu sedamsto osamdeset i četvrte godine radi najstarija vršačka apoteka „Kod Spasitelja“. To je tako funkcionisalo sve do hiljadu devetsto sedamdeset i prve godine kada je priključeno Gradskom muzeju.

Vršački zamak na Vršačkom bregu iz ranog srednjeg veka, je simbol grada i najstariji zamak na teritoriji Vojvodine.

U Vršcu od velikog značaja su vinogradarstvo, zanatstvo, industrija i trgovija. Takođe vršačka vina su daleko poznata. U blizini Vršca ima dosta lovišta i izletišta. U samom gradu se nalazi Centar za sportsko jedriličarstvo s aerodromom.

Vršac pretstavlja jedan od najznačajnijih sportskih centara u Srbiji. Gradski klubovi takmiče se u najjačim ligama u odbojci, stonom tenisu, tenisu, košarci, tekvondu, šahu i slično. Paraglajder je odlično razvijem, takođe orijentaciono trčanje, atletika, sportski ribolov, biciklizam i planinarstvo.

Rekreativne mogućnosti prirode u okolini Vršca dopunjava lov u uređenim lovištima a najatraktivniji je lov na divlje svinje, fazane i srne. Obožavaoci riolova uživaju pecajući na reci Karaš, kanalu Dunav-Tissa i ribnjacima. U blizini grada, tačnije u Vršačkom ritu, nalai se jezero gde se sreću pecaroši i lovci. Ovo jezero je bogato ribom, a okolina divljim patkama i guskama. Vršac izuzetno raspolaže solidnom turističko ugostiteljskom bazom sa brojnim smeštaja.

error: Content is protected !!