Destinacija

Oslo, najzeleniji grad na svetu

Oslo je glavni i najveći grad Norveške. Oslo je sličan Kopenhagenu i Stokholmu i realno je ekonomski, sportski i kulturni centar Norveške. Oslo se nalazi na jugozapadnoj obali Skandinavskog poluostrva.

Ovaj je grad osnovao Harald III Sigurdson u 1048 godine. Grad je nastradao u požaru 1624 godine. Nakon toga, grad je obnovio Kristijan IV i dobio je po njemu naziv. Oslo je poznato po starom jezgru, ali i po bronim alejama, šumama i parkovima. Prava atrakcija u gradu je pešačka ulica Karla Johana oko koje se nalazi najveća koncentracija znamenitosti Osla.

Akeršuš je tvrđava koja je izgrađena krajem trinajestog veka. Tvrđava sadrži i Muzej norveškog otpora, i omogućiće vam da dobijete puno informacija o nemačkoj okupaciji od 1940. do 1945. godine.

Radhuset je gradska skupšktina i jedna od najpoznatijih znamenitosti grada. Ova kockasta zgrada napravljena od cigala ima dva tornja, od kojih jedan sa ogromnim satom. Jedan od ovih tornjega je opremljen sa trideset osam zvona.

Glavni verski objekat je Oslo Domkirke. Ova katedrala je sagrađena i osveštana još 1694. godine. Ovaj objekat danas ima barkni izgled tenerijera koji datira iz 1950 godine.

Nacionalna opera je najveća najveća institucija za izvođačku umetnost. Ova institucija se nalazi u starom delu luke Bjorvika i osnovno je obeležje Osla.

Norveška je zemlja vikinga, njihova obeležja i atrakcije koje su podignute u njihovu čast ispunjavaju Oslo. Muzej vikinškog broda prikazuje dva najočuvanija vikinška broda na svetu.

Sve starije građevine potiču iz trovekovnog perioda kada se grad zvao Kristijanija. U 1924.godine Norvežani su vratili stari naziv. Oslo je grad bogate kulture. Restorani nude tradicionalna norveška jela. Takođe možete posetiti brojne kafiće i barove, gde možete da se ugrijete u hladnim danima. Takođe ovaj grad je poznat i kao najzeleniji grad u svetu jer nekoliko godine za redom vodi računa o prirodnom okruženju i smanjenju zagađenja.   

Oslo je dosta bitan lučki grad za Norvešku. U gradskim granicama protiču dve reke i nalaze se trista četrdest i tri jezera od kojih je najveće Maridalsvanet. More i fjordovi su vekovima imali ogromnu ulogu za život Norvežana.

error: Content is protected !!