Destinacija

Kotor, crnogorski dragulj

Kotor je neobičan grad koji se nalazi u Bokokotorskom zalivu. Grad Kotor je star trinajest vekova ali na mestu današnjeg Kotora ljudi su došli dosta ranije. Grad je okružen zidinama, isprepletan starim ulicama i bukvalno je omiljena luka čitavog sveta.

Istorija grada

Još od ranog srednjeg veka, Kotor je bio utvrđen za što i govore zapisi od vremena cara Justinijana I. Grad je osnovan u devetom veku. U razvoju grada značajno je doprinela i renesansna književnost u šesnajestom veku.  U Kotoru se petsto godina za redom održava karneval pod maskama. U Kotoru je jos 809. godine osnovana Bokeška mornarica kao jedna od najstarijih na Jadranu.

Znamenitosti grada

Kada je Kotor bio pod Mletačkom republikom, izgrađena su Glavna gradska vrata. Ta su vrata bila jedini ulaz u stari grad. Simbol Mletačke republike je krilati lav Svetog Marka i isti je bio predstavljen iznad ova vrata. Na glavnom gradskom Trgu od Oružja se nalazi gradski toranj sa satom. Ovo je jedan od glavnih simbola Kotora. Toranj datira još od davne 1602 godine, a za njegovu izradnju je zaslužan Antonio Grimaldi. Trg od Oružja je mesto svih dešavanja. Svaka svečanost i manifestacija se organizuju na ovom mestu. U doba Mletačke Republike na ovom mestu se popravljalo i čuvalo oružje a tačnije u zradi Arsenala koje se nalazi na severoistočnom delu.

Trg od Brašna i Salate je mesto gde se nekad nalazila prva gramatikalna škola u Kotoru iz trinajestog veka, u kojoj se danas nalazi Fakultet za turizam i hotelijerstvo, kako i gradska galerija.

Stub srama je jedan od simbola grada i to je mesto gde su bili kažnjavani oni koji su počinili određeni prestup. Policija iz Mletačke Republike je kažnjavala nekog tako da postavljala je okrivljenog ispred stuba strama i tako bi celi grad znao ko je ta osoba koja je počinila neki zločin. Napoleonovo pozorište se nalazi na glavnom trgu. Nakon pada Mletačke Napoleonove vlasti u 1810 godine su podigli zgradu stalnog pozorišta. Dosta poznati simbol Kotora je i česma Karampana koja je izgrađena u baroknom stilu. U to vreme ovo mesto je bilo jedini izvor vode.

Muzeji Kotora

Pomorski muzej pretstavlja palata Grgurina iz sedamnajestog veka. Zbirka ovog muzeja je dosta bogata i svako ko želi da nauči sve od bogatoj pomorskoj istoriji Crne Gore ne bi trebalo da ne poseti ovaj muzej. Muzej mačaka je najzanimljivije mesto u Kotoru. Muzej je otvoren 2016 godine i u njemu se nalaze slike najzanimljivijih mačaka u Kotoru. Mačke su postali simbol Kotora. Crkva Svetog Mihajla ima odličnu zbirku kamenih predmeta koji se prikupljaju još od 1960 godine. Ovde možete pogledati eskponate iz antičnog perioda, ranoh hrišćanstva, renesanse, romanizma i gotskog perioda.

Religija

Najstarija pravoslavna crkva u Kotoru je crkva Sveti Luka. Crkvu je podigao Mauro Kazafrangi i ista je građena u romanskom stilu. Na početku, ova crkva je bila katolička a danas je pravoslavna. Crkva Sveti Nikola je izgrađena na početu dvadesetog veka. Crkvu je projektovao čuvani arhitekta Ćiril Iveković iz Sarajeva a crkva je projektovana u vizantinjskom stilu. Katedrala Sveti Trifun je igrađena još u dvanajestom veku. Na ovom mestu je postojala crkva koja je stradala u temjotresu a nakon toga ova katedrala je podignuta. Crkva Sveta Ozana se nalazi na trgu Blažene Ozane ili trgu od mačaka. Takođe, i ova crkva je dosta stara što dokazuju i pronađeni ostaci krstionice i crkvenog nameštaja u donjem delu crkve. Crkva Sveti Pavle se nalazi iza katedrale Svetog Trifuna. Crkva je podignuta u trinajestom veku a za njeno podizanje je zaslužan Pavle Bari. Na fasadi se spominje i srpski kralj Uroš I.

Manifestacije

Manifestacija vezena za Svetog Trifuna se prvi put pojavila jedanajestom veku. Ovu manifestaciju odlikuu brojni koncerti, misa i procesija sa moštima i reklikvijama. Kotorski karneval se održava dva puta u jednu kalendarsku godinu. U zimskom periodu se održava u februaru mesecu a u letnjem periodu se održava u mesecu avgustu. Karneval se održava tako da karnevalska povorka prolazi preko Kotorske Rive, glavnim magistralnim putem. Bokeška noć je manifestacija koja se održava na vodi, ili tačnije maskenbal navodi. Ukrašeni čamci plove tri kruga a nakon toga bivaju nagrađeni novčano i to za prvo, drugo i treće mesto.   

error: Content is protected !!