Destinacija

Krit, mesto na kome je odrastao Zevs

Krit je ostrvo u Sredozemnom moru. Najveće i najsunčanije je grčko ostrvo. Krit je oaza velikih broj mitova a najpoznatiji od njih je mit o Minosu, kralju Krita koji je odbio da žrtvuje bika bogovima. Nakon toga, Posejdon je učino da se sama Minosova žena zaljubi u bika. Iz te ljubavi je nastala mitska zver Minotaur. Takođe na Kritu je rođen Zevs, najveći od svih besmrtnih bogova grčkog panteona.

Istorija grada

Glavni grad Krita je Heraklion. Ovaj grad je nekada bio važna mletačka luka a dokaz za to su očuvane zidine koje su opasavale grad u šesnajestom veku. Krit je imao važnu ulogu u stvaranje grčke civiliazacije još u devetom veku pre naše ere, a u Atini je u petom veku igrao značajnu ulogu u stvaranju mitologije. 

Znamenitosti grada

Meladoni pećina je prava fascinacija, i vredna je posete. U pećini postoje nekoliko nivoa. Pećina je za prvi put posećena u devetnajestom veku. Između brda Aspalates i Prases nalazi se pećina Gerontospilos. Na prvom nivou gde se nalaze posmrtni ostaci postradalih mučenika, pećina je duga šesdeset pet metara i visoka dvadeset pet metara.  Naselje Grivila se nalazi u blizini pećine i tamo su rađeni brojni grčazi i različito posuđe koje potiče iz srednjeg Minajskog vremena.

Kritski akvarijum je prava atrakcija za sve generacije. Akvarijum je pravo bogatstvo podvodnog sveta . Najzanimljivija životinja u akvarijumu je ajkula i može se reči da uliva strahopoštovanje ostalih životinja. Ima dužinu od tri metara i preko sto pedeset kila težine. Rezident akvarijuma je I otktopod sa osam noga  koji je dobar lovac.

Najposećenije arheološko nalazište krita je zapravo Spinalonga. Na samom ulazu postoji natpis koji preporučuju da ostavite nadu iza sebe, a s druge strane na ulazu u groblje postoji natpis koji poziva na poštovawe prema dušama koje nisu uspeli pobeći iz Spinalonge. Jedini način da bih ste došli do ovoh poluostrva je putem broda iz Agios Nikolaosa, Elounde ili Plake.

Jedino slatkovodno jezero na Kritu je jezero Kournas. Ovo jezero je relativno malo i ideolno je mesto za popodnevnu šetnju ili izlet. Na obali koja se nalazi na jugoistočnoj strani postoje dvai zvora od od kojih jedan je Mati ili Amati. Važno je napomenuti da je ovo jezero deo grčkog ekosistema. To se duži na retkim biljkama i drvećem koje opkružuju ovo jezero. 

Muzeji

Istorijski muzej predstavlja jedan vremeplov. Sam muzej je hronološki uređen. U ovom muzeju važni su rukopisi Nikosa Kazancakisa i slike El Greka. Arheološki muzej je važni predstavnik Minojske civilizacije. Muzej Kritske enologije u Voriu je od osobenog značaja jer drži izložbe slike od popularne culture ostrva i svakodnevice starog Krita. Muzej Nikosa Kazancakisa u mirtiji je mesto rođenja slavog pisca. Zanimljivo je to što u muzeju su iskorišćene modern metode da bi posetioci osetili život Nikosa. Muzej Sveta Katarina od Sinaja postoji još od davne 1967 godine. Glavni motiv muzeja su ikone. U ovom muzeju je pretstavljena velika kolekcija Vizantijskih ikona i obuhvata šest vekova istorije pravoslavne crkve. Lihnostatis je otvoreni muyej kamenog rada I mantinade. Ovaj se muzej nalazi u Hersonisosu. U njemu se nalazi veliki broj interesantnih kolekcija.

Religija

Još od ranog hrišćanstva, Krit je bio sediše pravoslavnog hrišćanstva. Dokaz za ovo su brojni verski spomenici širom ostrva. Sama verska tradicija je veoma jaka u svim oblastima Krita i prisutna je u svakodnevnom životu. Krit ima svoju autonomnu arhiepiskopiju koja je odvojena od ostatka Grčke. Mnogi manastiri su odigrali važnu ulogu u borbi za oslobođenje ostrva Krita, posebno nakon pada Krita pod Otomansku vlast.

Manifestacije

Koncerti na Kritu se održavaju na arheološkim mestima , na stadionima, na venecijanskoj tvrđavi u Hanji. Festivali su najčešće organizovani inicijativom raznih kulturnih udruženja kao i lokalnog stanovništva. Njihova cilj je okupljanje lokalnog stanovništva kao i turiste da bih se očuvala Kritska tradicija i običaji.

Matava festival je internacionalni festival koji se održava na plaži Matali. Ulaz na ovom festivalu je uvek besplatan. Festival ‘’The Tour of Crete’’je specifičan po tome što se okupljaju biciklisti sa svih krajeva sveta. Održava se u maju mesecu. Houdetsi festival je četvorodnevni festival muzike grane i umetnosti.

U periodu od maja do septembra održavaju se brojni festivali kao što su: Kastrino karneval, Internacionalni simpozijum skulpture, Dafnes vinski festival, festival Poteri keramike, Svetski dan turizma i Parathamneia. 

error: Content is protected !!