Destinacija

Kranj, zdrava prestonica slovenačkih Alpa

Kranj se kako znamo nalazi u Sloveniji u blizini Ljubljane, glavnog grada. Kranj je treći po veličini grad u Sloveniji. Grad pretstavlja tradicionalni centar regiona Gorenjske. On je prvično industrijski grad sa značajom industrijom elektronike i gume. Jezgro grada je dobro očuvan srednjovekovni stari grad koji je izgrađen na ušću reke Kokre u Savu.

Istorija grada

Kranj je dosta staro naselje. Postoje podaci da ovo naselje svoje korene nalazi još u starog Rima. U gradu iz doba srednjeg veka je sačuvano staro gradsko jezgro. Kranj je duže vreme bio u posedu Habzburške monarhije a tek 1918 godine se priključuje u Kraljevstvu Srba, Hrvata i Slovenaca. U centru grada je podignut Narodni dom a tek 1926 godine u parku je osvećen spomenik srpskom kralju Petru I Karađorđeviću.

Znamenitosti grada

Kulturno i istorijsko mesto grada je Stari grad. Tu se nalazi parohijska crkva, muzej, Glavni trg, Prešernov spomenik, Maistrov trg i drugo. Stari grad karakterišu uske ulice. Tuneli ispord Kranja su jedna od glavnih atrakcija grada. Kanjon Kokra je duboka klisura od tridesetak metara i ista je isklesana od strane reke Kokra. Ovaj kanjoj je zaštićen kao spomenik prirode. Stari renesansni dvorac koji je sagrađen još 1510.godine i zanimljivo je reći da je u njemu boravio knez Pavle Karađorđević. U ovom dvorcu su očuvane brojne znamenitosti. 

Muzeji

Gorenjska muzej je centralna galerija i muzej u region. U njemu će te naći arheološke zbirke, ednološke zbirke, zbirka iz antike, kolekcije iz culture i skorije istrorije i kabinet slovenačke fotografije. Glavni izložbeni prostori Gorenjskogh muzeja su dvorac Hislštajn, Sala Saveta u Prešernovoj kući, kosturnica u Kranju, Galerija Prešernovih laurerata, Pavšlarova kuća u Kranju (kao i tri mala muzeja u Bohinju – Muzej Tomaža Godca, Muzej alpskog mlekarstva i Oplenove kuće). Grad je manje popularan među turistima, ali zahvaljujući stalnom razvoju svake godine postaje sve poželjniji.

Religija

Božić se obeležava u Sloveniji. Vernici pravoslavne veroispovesti prisustvuju na Badnje veče na ponoćnoj liturgiji u Ljubljani, Mariboru, Kranju, Novoj Gorici i drugim gradovima. Brojnija veroispoved je rimokatolička ali zastupljeni su i pravosljavlje i protestantizam.

Manifestacije

Teško ćete naći neko iz Kranja koji se ne bavi zimskim sportovima. Najbliža aktivnost je skijaško trčanje. Ski centar Krvavec nije daleko i pruža širok spektar zimskih (i letnjih) aktivnosti. Pošto je Kranj glavni grad Alpske Slovenije, on naravno ima mnogo mogućnosti za planinarenje. Ako želite da uživate u foto safariju, idite na Jamnik, a takođe možete napraviti mnogo fotografija u živopisnom kanjonu reke Kokre. Takođe ima  mnogo biciklističkih staza. U sportskom parku Britof možete testirati svoje biciklističke veštine. U Kranju se održava manifestacija „Manjača u Kranju“.

error: Content is protected !!