Brini o sebi

Dali vam je boravak na planini izazov?

Planine su idealno mesto za odmor kada vam je potrebno da pobegnete od brzog i haotičnog gradskog života. Za vašeg imuniteta važan je planinski vazduh i sunce. Sedam dana na planini smanjuje svakodnevnih sresova i pomaže u očuvanje zdravlja. U daljem tekstu vam prikazujemo više saveta koji će vam biti od korsti.

1.Birajte planinu prema vaših godina

Planinarenje je dosta zdrav sport. Ukoliko se učlanite u neki planinarski klub ili udruženje vi ćete biti tamo početnik i trebaće vam dosta vremena da se prilagodite planinarskim stazama koji će određivati vaš klub za svaku turu. Primer radi, planine na nadmorskoj visini do 1000 metara ne zahtevaju prilagođavanje organizma. Ukoliko boravite na nadmorskoj visini od između 1000 i 1400 metara ondak vaš će imuni sistem da se poboljša u značajnoj meri. Ako boravite na planinama na preko 2000 metara nadmorske visine, vaš organizam će mora da se prilagodi a vi ćete se osećati pospano ili uznemireno.

2.Optimalna visina za vaše zdravlje 

Iako na prvi mah deluje nelogicno ali razne planinske visine reluju i razlićito po vašem zdravlju. Nadmorska visina od 1500 metara pretstavlja gornju granicu za one koje imaju probleme sa disanjem.Nadmorska visina od 1000 metara je granica u slučaju ukoliko imate kardiovaskularnih problema. Nadmorska visina preko 1000 metara nije preporučljiva za bebe jer još uvek nemaju mogućnost da ataptiraju svoj organizam za boravak u hladnom, kako i na osobama koji su stariji od 60 godina, jer su izgubili sposobnost za brzu adaptaciju na novonastale uslove.

3.Obnova količine vitamina D

Sunčeva svetlost je ključaj faktor za proizvodnju vitamina D u našem telu. Vitamin D je osobeno važan za apsorpciju kalcijuma, minerala i ključan je za zdravlje kostiju. Sa druge strane treba imati na umu da i na planini ako ste previše izloženi sunčevim zracima možete izgoreti. Boravak na moru nemora u odnosu na prikupljanja vitamina D nemora da bude uvek na prvom mestu. Sakupite hrabrosti i neka planinska visina bude samo broj za vas.

4.Smanjene stresa i relaksacija

Planinska područja nisu organizovana, okruženi su predivnom prirodom, šumama, jezerima i to je pravi odmor za naše oči. Gledanje u zeleno oko vas zaista poboljšava  vid. Ovakva priroda deluje smirujući na naš mozak i telo čoveka. Sam žubor vode pomaže u opuštanju i smanje napetosti. Netaknuta priroda i tišina poboljšavaju koncentraciju i fokus. Boravak u prirodu vam omogućava da se posvetite dubokom disanju, vežbama meditacija, uživanje u šetnji prirodom ili čitanje neku zanimljivu knjigu u prirodnom ambijentu.

5.Miris planinskog vazduha

Miris planinskog vazduha je veoma specifičan i on dosta je važan u primenu poznatoj antistres tehnicki koji su izmislili Japanci još u 80ih godina prošlog veka. U pitanju je Širin joku ili šumska terapija odnosno šumska kupka. Razrađivanjem ove tehnike, Japanci su došli do zaključak da boravak u šumi osvežava pluća, a planinski miris donosi relaksaciju i ublažava simptome depresije i anksioznosti. Miris planinskog vazduha se može izednačiti sa aroma terapiji u spa centrima.

6.Na planini lakše se mršavi

Razlog za to se nalazi u ubrzanom radu metabolizma. Na velikim visinama kiseonik je ređi i utiče na vaše telo blagotvorno i sagoreva više kalorija. Nivo hormona sitosti raste u krvi a to utiče da osećaj gladi je manje priustan. Dakle, boravak na planini zajedno sa fizičkom aktivnošću doprinosi da idealno doterate vašu figuru.

Zaključak

Odaberite neku svoju omiljenu planinu i potrudite se da je posećujete što redovnije. Planina će vašu vernost nagraditi zdravim vazduhom i a sve će to uticati na poboljšanje vašeg zdravlja. Takođe ukoliko se razumete u lekovito bilje možete sebi uberete za neki čaj a možete ubrati i šumsko voće koje je daleko zdravije od ono što se prodaje u prodavnicama. Idealno je boraviti od deset do petnaeset dana jer se tada zaista možete popraviti krvnu sliku.

error: Content is protected !!