Stil

5 korisnih rešenja kako da savladate nervozu u javnosti

Kad izađete u javnosti trebalo bi da znate da se nosite sa nervozom. Nervoza je tesno vezana za to koliko vreme trošite dok se spremate za u grad, oko izbora garderobe, dali napolju pada kiša pa morate autom, gde da nađete parking mesto, kako da se ponašate sa gostiju itd. U daljem tesku vam dajemo nekoliko korisnih saveta kako da se spravite sa nervozom.

1.Ne forsirajte sebe da bi se naglo navikli na guzvu

Često vam se dešava da se pojavite u nekoj gužvi. Počnite polako da se privikavate na socijalne situacije. Preporučljivo bi bilo da postavite manje ciljeve za kojih će postojati realna šansa da budu ispunjeni. Ukoliko se koncentrišete na razgovor sa jednom osobom možda nećete biti interesantni za vaše društvo ali vi ćete nakon izvesnog perioda da poboljšate vaše komunikacione i multitansking veštine. Bilo bi korisnije za vas da znate istovremeno da pratite razgovor više ljudi.

2.Umanjite unos kofeina

Možda će vam kofein pomoći da se tretnutno razbudite i da se suočite sa trenutnom situacijom ali efekat nosi svoju naplatu. Proizvodi koji sadrže kofein kao što su gazirani napici, zeleni čaj, kafa, čokolade mogu povećati nivo stresa koji osećate dok ste na javnim mestima. Kofein vam pomaže da ostanete budni ali na taj način „maltretirate“ vaš organizam i istog forsirate da radi što više i bolje od onoga što može da izdrži.

3.Razmislite dobro o vašim strahovima

Nervoza zna da bude opravdana i neopravdana. Međutim treba sami sebi da gajimo praksu da uvek preispitamo nervozu dali je ona opravdana ili ne jer to je zaista bitno da bi kontrolisali istu. Ako trezveno nastupate u svakoj situaciji onda vi ste superheroj. Kada logički analizirate šta bi se sve desilo ako se pojavite na javnom mestu onda bi došli do značajan zaključak. Prosto rečeno, briga oko pojavljivanja na javnim mestima može biti nekad preterana.

4.Fokusirajte se na konkretnu stvar

Vremenom bi bilo korisno ako shvatite da ne treba biti toliko opsednuti sobom i realnim odnosno fiktivnim problemima. Dobar test za vas bi bilo da se stavite u kožu drugih ljidi i tada ćete otkriti da svako od vas ima nešto potencijalno koje vas može učiniti nesigurnim. Neko nosi sramote iz svoje prošlosti, neki su nezadovoljni na poslu a neki imaju problem sa viškom kilograma. Ne strahujte o tome šta drugi ljudi misle o vama.

5.Radujte se na svaki vaš uspeh

Prestanite da se nervirate zbog šega niste uradili i budite sređni ako ste se na bilo kakav način suočili sa socijlanom fobijom. Samopouzdanje je vrlo važna stvar u životu i pomaže vam da postanete što jači i da mnogo lakše isplanirate iduće korake. Trebaće vam neko vreme da bi započeli da se osećate potpuno rasterećeno aili ovaj izazov je i te kako savladljiv i lak. 

error: Content is protected !!