Brini o sebi

Proverene tehnike za oslobađanje od ljutnje

Svako želi da se oslobodi od ljutnje i ogorčenja. Možda osećate neki strah zbog toga da možda neznate šta da uradite kad ste ljuti a i u ljutini dešava se da izgovorite ono što ne želite. Pa kada prođe nervoza shvatite da nije bilo potrebno da se nervirate i toliko da vičete.

Šta je ljutina i ogorčenje

Ljudska je priroda da osećate ljutinu kao i ogorčenost u pojedinih slučajeva. Sve bi to moglo biti rezultat uvredljivih komentara, nepravde, nečega što ne prihvatate i tome slično. Potiskavane ljutnje stvara ogorčenje koje realno lose utiče na vaše zdravlje. Pored toga smanju je vam životnu radost.

Ako sami pronađete način da vaš bes pretvorite u pokretačku energiju za vaš se može reči da ste postigli veliki uspeh. U pronalasku načina za oslobađanje od ljutnje i besa mogu vam pomoći i bliski ljudi. Ako ste pronašli efikasan način da reducirate druge negativne emocije i da ih transformišete u pozitivnom pravcu ispričajte to vašim prijateljima jer to im može biti od koristi.

Proverene tehnike za oslobađanje od ljutnje

Meditacija i svesnost

Kada vežbate svesnost do će vas naučiti da analizirate vaše misli i postupke bez osuđivanja a to mnogo znači kada vam se jave negativna osećanja a naročito ljutnja i ogorčenost. Svenost o negativnimosećanjimapomaže da se mnogolakšepsihološkiodvojitiodnjih.

Meditacija e vrlo korisna stvar jer vam može pomoći kako da prilagodite stanje unutrašnjeg mira, da započete da zaboravljate ranije povrede kao i da reducirate moć ljutnje koja se vremenom nakupila u vama.

Pisanje i oslobađanje od ljutnje

Pisanje kao aktivnost pomaže da bolje izrazite vasa osećanja, razmišljanje kao i oslobađanje od besa. Nabrajanje detalja o onome što je prouzrokovalo bes i ljutnju kao i opispivanje kako je do toga došlo moglo bi da bude moralno pročišćenje. Čin pisanja vam može pomoći da se lakše oslobodite od neprijatnih osećanja.

Opraštanje kao duhovna praksa

Opraštanje je duhovna praksa koja potiče iz religija i koja vam može pomoći da se oslobodite od besa i ljutnje.

Razumevanje oproštaja je duhovna stvar i to nema veze sa drugom osobom na koju ste ljuti. Opraštanje je lična stvar, oslobađa od stresa i pomaže da shvatite da je ljutnja kratke prirode. Ukoliko ne oprostite držaćete na leđima težak tovar koji ujedno predstavlja toksičan sadržaja i utiče na svaku sferu od vašeg života. Opraštanje donosi otpuštanje ove blokade a to znači da energija misli počinje da teče slobodno i na neki način isceljuje i opušta.

Opraštanjem ne znači da ćete zaboraviti nepravdu koju ste pretrpeli ili da to je neko vaše odobrenje na lose ili neprihvatljivo ponašanje već da razumno reagujete na vašem ljutinom kao sa povredom. Opraštanje je najmoćniji alat.

Budite empatičniji nego što jeste

Što ste više empatičniji toliko ćete biti u mogućnosti da procenite određenu situaciju, okolnost i sa druge strane mnogo ćete lakše podneti teška osećanja. Razumevanje nika da neće biti isto kao i oproštaj.

Vežbanje empatije može trajati i duže jer to nije process kojeg možete izvesti od jednom. Vežbati izbegavanje ljutnje i nervoze donosi emocionalno i duhovno pročišćenje i vodi ka zdravijim odnosima. Stalno suočavane, razumevanje i prihvatanje svojih osećanja dovodi do tome da sve više izbegavate da gubite vreme na ljutini, ogoršenju i neopraštanju.

error: Content is protected !!