Gastro

9 opravdanih razloga da konzumirate avokado svaki dan

Ovo voće ima mnogo zdravstvenih dobrobiti a najbolje je po tome što je lako za pripremu. Avokado možete pripremati uz svakog obroka. U daljem tekstu vam dajemo nekoliko razloga zašto je korisno da kozumirate svaki dan.

1.Hranljive suplemente

Avokado vam pomaže na  vrlo lak način da unesete veliku količinu potrebne vitamine i minerale. Jedna porcija avokata sadrži 20 korisnih vitamina i minerala. Sadrži željezo, kalijum, magnezijum, vitamini C, E i K, kao i mnogo drugih zdravih sastojaka.

2.Zdravo srce

Beta sitosterol i drugi sitosteroli organskog porekla održavaju nivo holesterola u krvi. Avokado poseđuje ovaj suplement u izobilju. Pored toga, avokado je u mogućnosti da smanji nivo lošeg holesterola u krvi. Avokado ima nizak  nivo šećera i ne sadrži natrijum. Visoki nivo folne kiseline doprinosi smanjenju rizika od moždanog udara.

3. Zdrave masti

Zdrave masti su korisni za vaše zdravlje jer održavaju kožu, poboljšavaju apsorpciju vitamina i minerala i jačaju imunitet. Ove masti mogu da sniže i rizik od moždanog udara, infarkta i visokog holesterola.

4.Detoksikacija organizma

Avokado sadrži hranljiva  vlakna i imah više od 6 grama u polovinu voća. Hranljiva vlakna sprečavaju konstipaciju, održavaju zdravlje digestivnog sistema, i smanjuju rizim od bolesti debelog creva, i pankreasa. Redovna konsumacija avokada pomoćiće da vam se creva lakše praznu, a ovo je ključno za detoksikaciju organizma. Povećano unošenje hranljivih vlakna smanjuje krvni pritisak i nivo holesterola a pomaše i pri smanjenju kilaze.

5.Kosti

I pored toga što se stalno  govori da za zdrave kosti je potrebno redovno uzimanje kalcijuma i vitamina D, od velike važnosti je i vitamin K. Ovaj vitamin pomaže telu da efikasno upije kalcijum. Bez dovoljne količine vitamina K, telo ne bi apsorbisalo kalcijum i veći deo će se izbaciti preko urine. U jednom avokadu ima polovine od preporučljive dnevne doze vitamina K.

6.Zdraviji vid

Avokado sadrži više lutina i zeaksantina od bilo koje druge biljke. Ovi sastojci su neophodni za zdravlje vašeg oka i za poboljšanje vida. Oni su koncentrisani u očnom tkivu i smanjuju otešćenje, nude zaštitu od ultraljubičaste svetlosti. Pored toga, masne kiseline u avokadu stimuliše i apsorpciju korisnih antioksidansi kao što je beta-karoten. S redovitom konzumacijom avokada možete sprečiti bolesti oka koja se javljaju kroz godine kao što je slepilo.

7.Sprečavanje pojave dijabetisa

Avokado se preporučuje ljudima koji imaju problem s dijabetisom. Ukoliko imate problem sa ovom šećernom bolešću možete u ishrani da dodate avokada koji će vam pomoći da izgubite kilograme, smanjite holesterol i povećate osetljivost organizma na insulin. Jedan avokado ima oko jedan gram šećera.

8.Zdrava bremenost

Avokato je bogato folnom kiselinom, kalijuma, vitamina C kao i vitamina B6 koji su takođe odlični za razvoj mozga male bebe. Avokado je bogato vlaknima i antioksidansima koji su povezani s zdravljem majke odnosno kvalitetom njenog mleka.

9.Smanjen rizik od depresije

Folna kiselina spreačava taloženje homocisteina – suplementa koji može da spreči prenos hranljivih  substanci u mozgu. Višak homocisteina može uticati na izlačivanje serotonina i dopamina koji utiču na raspoloženje i sna. Konsumacija hrane koja je bogata folnom kiselinom može smanjiti rizik od depresije.

error: Content is protected !!