Brini o sebi

Kruška, voće koje čuva vaše srce

Kruška je voće koje poboljšava zdravlje srca, smanjuje rizik od bolesti srca kao i rizik od moždanog udara. Bogate su hranljivim materijama i korisnim biljnim jedinjenima. Osim što su idealne za skidanje kilograma, poboljšavaju rad creva, srca a najkorisnije su kada se jedu sa korom.

Kruške su posebno bogate vitaminom C, bakrom i kalijumom. Dobar su izvor antioksidanta polifenola.

Jedna kruška sadrži:

-101 kaloriju

-1 gram proteina

-27 grama ugljenih hidrata

-6 grama vlakana

-9 odsto dnevnih potreba vitamina C

-7 odsto dnevnih potreba vitamina K

-4 odsto dnevnih potreba kalijuma

-16 odsto dnevnih potreba bakra

Folat i nijacin koje sadrži kruška osobeno su važni za ćelijsku funkciju i proizvodnju energije, dok protivamin A podržava zdralvje kože i zarastanje rana. U daljem tekstu ćemo vam prikazati nekoliko koristi od ovog voća.

Kruška poboljšava zdravlje creva

Kruške poboljšavaju rad creva i probave jer sadrže dijetalna vlakna. Kruške su odličan izvor rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana. Oni pomažu u održavanju pravilnosti rada creva i mekšavaju i povećavaju broj stolica. Jedna kruška sadrži 6 grama vlakana a to su oko 21 odsto dnevnih potreba. Iz tog razloga se preporučuje da ovo vođe jedete naeoljušteno.

Kruška sadrži korisna biljna jedinjenja

Biljna jedinjenja u crvenim kruškama mogu da zaštite srce dok u zelenim poboljšavaju zdrvlje očiju. Kruške sa zelenom korom sadrže zeaksantin i lutein koja su neophodna da sačuvate oštar vid. S druge strana antocijanini daju crvenu nijansu a ova jedinejnja čuvaju srce.

Kruške imaju antiinflamatorna svojstva

Ovo voće je bogat izvor flavonoida. To su antioksidansi koji smanjuju upalu. Upala je normalan imunološki odgovor a tu su i kruške koje ublažavaju upale i smanjuju rizik od bolesti. Vitamin C i K su efekasni borci protiv upala.

Kruške smanjuju rizik od dijabetesa

Kruške a naročito one crvene smanjuju rizik od dijabetesa tipa 2. Vlakna koje sadrži kruška usporavaju varenje a to telo daje više vremena da apsorbuje ugljene hidrate što takođe pomaže regulisranju nivoa šećera u krvi.

Kruške čuvaju srce

Kruške su voće koje je bogato antioksidansima i čuvaju srce jer poboljšavaju holesterol i krvni pritisak. Redovno jedenje krušaka smanjuje rizik od moždanog udara. Konzumacija kruške u periodu od nekoliko meseci smanjiće vaš krvni pritisak i obim struka.

error: Content is protected !!